Customer Success Manager Tech

Job Description

Wat is Roamler Tech

Roamler Tech verandert de manier van werken in de installatiewereld. Door middel van de Roamler app brengen we diverse technische klussen op een nieuwe manier samen met een crowd van gekwalificeerde monteurs op basis van locatie, tijd en skills.. Denk aan het installeren van bijvoorbeeld thermostaten, modems en beveiligingscamera’s of storingen en onderhoud van CV ketels.

…en jij gaat, als Customer Success Manager RoamlerTech, aan dat doel meewerken!

Jouw rol

Als Customer Success Manager (CSM) heb je een gevarieerde rol met zowel operationele als commerciële aspecten. Jij bent van A tot Z verantwoordelijk voor de opzet, uitvoering en verbeteren van diverse projecten voor 1 van onze nieuwe klanten. Jij bent de directe contactpersoon voor onze opdrachtgever en je zorgt dat verwachtingen worden overtroffen.

Bij Roamler werk je binnen een resultaatgericht en datagedreven bedrijf en samen met een enthousiast team. Je onderhoudt een pro-actieve klantrelatie en daarnaast ben je een teamplayer voor de verschillende disciplines binnen RoamlerTech. Samen met de klant ontwikkel en innoveer je het gebruik van Roamler services. Het verzamelen en analyseren van data om onze processen te optimaliseren wordt voor jou de normaalste zaak van de wereld.

Als Customer Succes Manager RoamlerTech schakel je razendsnel tussen klantvragen en klanteisen en werk je nauw samen met sales, support team, community management, project management en field-support.

Taken & verantwoordelijkheden

  • Je onderhoudt, verbetert en vergroot de relatie met de klant tot een volwaardig partnership
  • Je plant en organiseert reviews met klanten en management om de continuïteit van het partnership te bewaken en te verbeteren.
  • Je werkt samen met Sales om de commerciële mogelijkheden van het partnership optimaal te benutten.
  • Je bouwt rapportages en dashboards
  • Je werkt samen met de projectmanager om continue de opdrachten in de app op hoog niveau te houden
  • Je werkt samen met de communitymanager om de prestaties van de Roamler crowd te monitoren en verbeteren
  • Je werkt samen met het support team aan een effectieve manier van het beantwoorden van klantvragen, het reviewen van taken en het plannen van opdrachten.
  • Je werkt samen met field support om de kwaliteit en veiligheid van onze crowd te bewaken
  • Je maakt deel uit van structurele operations en sales meetings, met de focus om externe en interne projecten succesvol af te ronden.
  • Je bent altijd bezig om zoveel mogelijk kennis te delen binnen het team en helpt je collega’s om hun projecten te optimaliseren.

Location

Amsterdam, Netherlands

Apply Here