Community Manager

Job Description

Wat is Roamler Tech?

Roamler Tech verandert de manier van werken in de installatiewereld. Via ons platform brengen we diverse technische klussen op een nieuwe manier samen met een grote groep van gekwalificeerde zelfstandige monteurs, de Roamler Tech crowd. Deze crowd bestaat uit ZZP’ers, die de klussen op ons platform accepteren en vervolgens de installatie uitvoeren.

Wat ga je doen?
Het bewaken van de performance van de crowd. Je werkt hierin samen met het Support team en het Field Support team. Je werkt mee aan het optimaliseren van onze crowd en bent daarin het aanspreekpunt. Je lost daarbij onverwachte situaties op en  Verder heb je contact met eindklanten met de opdrachtgevers.

Meer in detail kun je het volgende verwachten:

  • Je bent het eerste aanspreekpunt van de crowd via alle kanalen (telefoon, email, onze eigen Roamler-app en WhatsApp);
  • Je bent verantwoordelijk voor alle dagelijkse operationele zaken rondom de monteurs zoals het beantwoorden van (niet-technische) vragen, toezicht houden op de planning, het behandelen van klachten en het oplossen van onverwachte uitdagingen hierin;
  • Je beantwoordt inkomende telefoongesprekken en verwerkt e-mails van de crowd en onze opdrachtgevers;
  • Je beoordeelt gedane installaties en draagt zorg voor de administratieve afwikkeling hiervan.
  • Je activeert en motiveert de crowd; door een goede band op te bouwen
  • Je monitort en flagt gaps in de crowd en draagt zorg voor juiste oplossingen

Location

Amsterdam, Netherlands

Apply Here